ATELIER NOU: Cursuri de DANSURI POPULARE la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile Cel Mare” din Iași

În anul școlar 2024-2025, începând cu luna septembrie, a început să funcţioneze, cu ajutorul și implicarea elevului Dario Sava din clasa a X-a A (coregraf și coordonator executiv al atelierului), dar și la inițiativa Consiliului Şcolar al Elevilor seminarişti, Atelierul de dansuri populare, care face parte dintr-un proiect mai amplu denumit „Promovarea și conservarea tradițiilor populare românești”. 

Cursurile se desfăşoară după programul şcolar, ca activitate extraşcolară, bisăptămânal. 

Mai jos, elevul Dario Sava ne împărtășește câteva cuvinte despre experiența sa de până acum legată de acest curs din cadrul proiectului:

„Anul acesta am început un nou proiect în cadrul căruia am fost numit instructor / coregraf și coordonator - executiv al Atelierului de Dansuri și Muzică Populară al Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Vasile Cel Mare” din Iași. Cei 10 ani de experiență, pasiunea și implicarea în lumea dansului popular m-au determinat să îmi doresc să ajut și alți colegi să învețe să danseze -  lucru care nu a trecut neremarcat și astfel, împreună cu dna. prof. consilier educativ Raluca Balan, care îmi este și mentor la Seminar și îndrumător, și cu binecuvântarea Pr. Director Constantin Simiraș, am pornit în aventura înființării unui curs de dansuri populare. 

La prima repetiție am avut bucuria de nedescris de a vedea că mulți elevi din Seminar au venit la acest atelier să învețe puțin câte puțin despre tradițiile și portul românesc, care din păcate, în zilele noastre, pare că se pierde încetul cu încetul. Am văzut în fiecare dintre ei un potențial aparte care m-a bucurat deplin. 

Scopul acestui curs - activitate extrașcolară, nu este numai de a conserva tradițiile și portul românesc, dar și de a crea o „familie”, o comunitate iubitoare de tradiții și de frumos,  un loc în care întreaga echipă de dansuri populare pe care acum o sudăm, să lucreze împreună și să devină unită prin amintirile pe care le vom crea. 

Până în acest moment, elevii înscriși au reușit să învețe cu multă pasiune mai multe dansuri populare din tradiția românească, voi numi în continuare doar câteva dintre ele: Ciobănașul de Copalău, Brașoveanca și Hora cu sârbă.

Am constatat că a preda colegilor de liceu, din aceeași clasă sau mai mari,  nu este un lucru ușor... Uneori am fost cuprins de nesiguranță în abordarea tehnicilor de lucru, însă m-am bucurat că în ciuda emoției mele, întreaga echipă a înțeles dorința mea de a fi alături de ei și de a le oferi din comorile strânse pe parcursul anilor și am simțit că fiecare dintre ei m-a sprijinit, fiind cooperanți. Țoti elevii înscriși la atelier, fie începători, fie cei cu experiență în domeniul dansurilor populare, au fost tratați în mod egal și ne dorim ca în timp să formăm un ansamblu al Seminarului. Sperăm că pe viitor, cu ajutorul lui Dumnezeu, dacă vom vedea aceeași dedicare din partea elevilor și implicare din partea profesorilor, să reprezentăm Seminarul la evenimente și concursuri școlare județene sau naționale.

Îi mulțumim lui Dario și elevilor din echipa ansamblului pe care îl conduce. Noi, profesorii Seminarului, le urmărim cu mult interes evoluția și le dorim succes!

Imaginile fac mai mult decât o mie de... paşi de dans. 

(Prof. Raluca Balan, Coordonator Proiecte și Programe educative Școlare și Extrașcolare)